PG50+ Natuurwandeling Warmond - 29 oktober 2022

pg50 start 2022Natuurwandeling in het bos van Kranz

Op zaterdagmiddag 29 oktober heeft Arie Dwarswaard met de 50+ pastoraatsgroep het bos van Krantz in Warmond verkend.
Op die zaterdag hebben we met de pastoraatsgroep 50+ een natuurwandeling gemaakt in het bos van Kranz. Ongeveer 25 personen liepen mee op deze prachtige, herfstachtige, maar bovenal warme zaterdagmiddag. 

 

 

Onder de bezielende leiding (gewapend met een spiegeltje!) van Arie Dwarswaard, werden we meegenomen door het bos en kregen tekst en uitleg over paddenstoelen, verschillende bomen en de geschiedenis van Huis te Warmond (Oud-Hollandse schrijfwijze: Huys te Warmont).

PG50 BosvKrantz wandeling 1

Aan de Kaag kant van het bos is een ver gezicht richting het water. Aan de overkant in het weiland zijn verschillende koebosjes te spotten. Arie vertelde dat deze bosjes zijn ontstaan doordat in vroeger tijden aan miltvuur overleden koeien op de bewuste plek in het weiland zijn begraven. Aangezien miltvuur vele jaren actief blijft, werden deze plekken door boeren met bomen en struiken gemarkeerd.

PG50 BosvKrantz wandeling 30

Met name de magische wereld van de paddenstoelen heeft grote indruk gemaakt. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten schimmels; zo zagen wij de porseleinzwam, biefstukzwam, goudzwam (lijkt op crème brûlée), spekzwoerdzwam en natuurlijk de bekende vliegenzwam (rood met witte stippen). Bijzonder dat er in zo’n klein bos zoveel diversiteit aan paddenstoelen te zien is.

PG50 BosvKrantz wandeling 8

PG50 BosvKrantz wandeling 10

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling hebben we afgesloten in de witte zaal met een hapje en een drankje, waar we, vreemd genoeg, opeens meer deelnemers hadden dan tijdens de wandeltocht….

Tijdens het gezellig samen zijn, hebben we afscheid genomen van Dick Dolaard als voorzitter van onze pastoraatsgroep. Dick nogmaals dank voor de afgelopen jaren!

Al met al was de middag zeer geslaagd en kijken we uit naar een volgende activiteit. Deze vindt plaats op dinsdag 24 januari 2023. Onder leiding van Tim Moll organiseren we een filmavond.

Elisabeth Nijman-Arentshorst