Vazenproject vierde kwartaal

gat oekraineHet Pastoraal Fonds heeft voor het vazenproject vierde kwartaal dit jaar gekozen voor een oproep van de predikant van de Reformatorische Kerk in Gát, Oekraïne.
Het betreft: Schoolgeld voor Roma-kinderenVanuit Gát, één van de dorpen waar wij projecten ondersteunen, kregen wij een oproep van Dominee, Károly Szilágyi. Hij schrijft onder meer:

 “Excuses dat ik jullie stoor met deze brief, maar ik heb een groot probleem in de Roma-gemeenschap. Sinds twee jaar hebben we een kleuterschool voor  Roma-kinderen waar  veel werk is verricht én met goede resultaten. De school is belangrijk voor de Roma- gemeenschap, want de kinderen moeten van nul af aan alles leren. Hierbij moet u denken aan: begroeten, gebruik van toilet, handen wassen, eten met bestek, neus snuiten, tekenen of papier knippen, vouwen en plakken. Door de activiteiten op de kleuterschool leren de kinderen hoe ze zich dienen te gedragen in een gemeenschap, zodat ze door kunnen naar de basisschool in het dorp.

pastoraal fonds roma 2
De Roma-kleuterschool dreigt echter gesloten te worden. . De reden is  dat een groot aantal  ouders  geen geld hebben om de eigen bijdrage (het schoolgeld), voor het eten, dat de kinderen op school krijgen, te betalen. Als er geen schoolgeld wordt betaald zal het betekenen dat we de school moeten sluiten én het personeel hun banen verliest. 

Het zal echter vooral erg zijn voor de overgebleven kinderen als we moeten stoppen met het zegenrijke werk voor hun ontwikkeling, waarvan de resultaten in de afgelopen twee jaar nu al zo goed zichtbaar zijn."

pastoraal fonds roma 1
Het gaat om de eigen bijdrage voor 15 kinderen voor dit schooljaar 2021-2022 voor een totaalbedrag ad € 2.190,00.

Wij bevelen u dit project van harte aan.
Het Pastoraal Fonds