Orgels

Orgel in de Julianakerk

Orgel Julianakerk 185x215Het orgel is in 1921 gebouwd door de firma A. Standaart uit Rotterdam en had twee klavieren en vrij pedaal. Het is in 1957 onder advies van Chris Hanegraaff door Fa. Ernst Leeflang uit Apeldoorn uitgebreid tot een drie-klaviers concertorgel (hoofdwerk, zwelwerk en rugwerk) met vrij pedaal, met totaal 40 stemmen, waarvan vijf tongwerken en zeven vulstemmen.

Daarmee werd het ’t grootste orgel van de Gereformeerde Kerken in Zuid-Holland (totaal 2726 pijpen). Klavieren C-g’'', pedaal C-f’, alle denkbare speelhulpen. Het bovenwerk (III) staat in een zwelkast. De tractuur is elektro-pneumatisch. In 1993 zijn er herstelwerkzaamheden aan het orgel uitevoerd door W.N. de Jongh uit Lisse; het is op 25 juni van dat jaar ingespeeld door Huib van den Doel.

In de zomer en najaar van 2009 is het orgel door fa. S. de Wit & Zn. uit Nieuw Vennep groots gerenoveerd. Daarbij is de techniek in de speeltafel compleet vervangen en is de overbrenging tussen speeltafels en orgel digitaal uitgevoerd en loopt er enkel nog een twee-aderige verbinding. Ook de bedrading in de orgelkamer was ernstig aangetast en is daarom vervangen. In de windvoorziening van het orgel zijn verbeteringen aangebracht.

Beluister Sonate III Con Moto Maestoso gespeeld op het Leeflang orgel in de Julianakerk door organist Huib van den Doel.

 

Orgel in de Dorpskerk

orgel dorpskerk x 215x300Het orgel is beschreven in de encyclopedie 'Het historische orgel' deel I, pag. 162-3. Het orgel, afkomstig uit de Gasthuiskerk te Delft, is gebouwd door Hans Goltfus in 1657, en is daarna gerestaureerd en uitgebreid door Duyschot ca. 1700.

In 1971 is het aangeschaft door de Hervormde Gemeente te Sassenheim en in 1976 door firma. K.B. Blank & Zn teruggerestaureerd naar de situatie Duyschot (1700). Het heeft één klavier (C-c3) en een pedaal (C-d1), totaal 10 stemmen waarvan drie vulstemmen en één tongwerk.

Het staat in een gemodificeerde middentoonstemming (a’=1/4 beneden 440 Hz). Het orgel heeft in 2000 nog een grondige restauratie ondergaan, met name wat betreft de windvoorziening en de intonatie. Op eerste paasdag 2000 is het orgel door George Germans feestelijk in gebruik genomen.

Beluister Ik zag Cecilia komen - Opus 56 gespeeld op het Goltfus orgel in de Dorpskerk door organist Huib van den Doel.