Julianakerk

julianakerk exterieur 225x300De kerk is gebouwd in 1911 door dhr. De Vreede uit Noordwijk. De architect van de kerk en de pastorie bij de kerk is Anema uit Den Haag. Op tweede paasdag 1912 is de kerk in gebruik genomen. In 1921 werd er een nieuw orgel in de kerk geplaatst van dhr. A. Standaart uit Rotterdam. In 1925 is de kerk uitgebreid met een catechisatielokaal en een kerkenraadkamer.

De kerk werd vergroot in 1927, omdat er te weinig zitplaatsen waren. Architect Boeijinga heeft daarvoor de tekeningen gemaakt voor verplaatsing van de westgevel (2.80 m) en het plaatsen van een gaanderij. De entree werd daardoor ook veranderd. Het aantal zitplaatsen werd door het plaatsen van andere banken en de gaanderij uitgebreid van 650 naar 1050. De kansel ging een paar meter naar achteren en werd verhoogd. Zo kwam er meer plaats voor het doopvont en voor het vieren van het Avondmaal. In 1949 wordt het koetshuis van dhr. Elias Speelman gekocht en op de plek van de paardenstal werd een Jeugdhuis gebouwd. Hiermee kreeg de kerk drie zalen voor jeugdactiviteiten en extra vergaderruimten.

julianakerk interieur 600x401

Januari 1950 wordt het Jeugdhuis geopend. In 1958 wordt het nieuwe Leeflang orgel geplaatst en op 11 juli in gebruik genomen. In 1976 werd er een extra zaal en doorgang tussen de kerk en het Jeugdhuis gebouwd de zgn. Blauwe Zaal. In 1992 kreeg de binnenkant van de kerk een grote opknapbeurt. De binnenkant werd opnieuw geschilderd, het podium is vergroot en de zgn. hoge banken verdwenen. Vanwege de fusie met de Hervormde Gemeente moest er een naam gegeven worden aan de kerk, omdat de naam Gereformeerde Kerk Sassenheim kwam te vervallen. De kerk kreeg in 2007 de naam Julianakerk.