De strijd tegen het coronavirus

corona virusV&T - 1 december, 20.00 uur in de Julianakerk.
Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als een bijzonder jaar. Een groot gedeelte van de wereld ondervond de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.  Een onbekend virus dat veel mensen infecteerde, soms met de dood als gevolg, en het (samen)leven van velen veranderde.

Gedeeltelijk zijn de uitkomsten van deze COVID-19 uitbraak te verklaren, omdat er geen effectieve behandeling was voor deze infectie.  Geen wonder dat velen zich genoodzaakt zagen om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar effectieve behandeling, inclusief het ontwikkelen van een vaccin om COVID-19 in de toekomst te kunnen voorkomen. Ook in zo’n noodsituatie blijft het belangrijk om medisch-ethische aspecten in de gaten te houden.

Wat kan wel en wat kan niet in deze onderzoeksexperimenten? 
Op deze avond zal door prof. Koos Burggraaf de (ethische) regels voor het doen van geneesmiddelonderzoek worden besproken met speciale aandacht voor het onderzoek naar COVID-19 behandelingen. 

Koos Burggraaf is arts, hoogleraar Translationele Geneesmiddelontwikkeling en bestuursvoorzitter van het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden. Het CHDR is een onafhankelijke stichting voor onderwijs en onderzoek op het gebied van geneesmiddelen. In zijn functies houdt hij zich bezig met het onderzoek naar (de effecten van) geneesmiddelen bij de mens. Daarbij ligt de nadruk op niet-geregistreerde middelen die voor het eerst aan mensen worden toegediend.

Deze avond wordt gehouden op 1 december om 20.00 uur in de Julianakerk, dit i.p.v. de geplande avond op 17 november, die niet door kon gaan vanwege de toen geldende coronamaatregelen. 

De lezing is ook via de livestream te volgen: https://youtu.be/9WiIAgjHef8

Aanmelden ( is verplicht) kan nog via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..