PG80+ Hoedjes - 16 oktober 2019

pg80 hoedjeOp woensdagmiddag 16 oktober was het in de Blauwe zaal een vrolijke boel. Ruim 50 mensen (waaronder zelfs 7 heren) waren gekomen om te luisteren naar wat mevrouw Wil Gorter uit Andijk te vertellen had over haar hoedenverzameling.
Eerst dreigde een landelijke protestactie van de boeren nog roet in het eten te gooien. Wil en haar man stonden drie kwartier in de file bij de Kaagbrug maar gelukkig lukte het hen nog net op tijd alle hoeden, petten en andere accessoires uit te stallen.
 
 
  

Na het welkom door Herma Perfors, waarbij zij een toepasselijk gedicht voorlas dat Rianne van der Marel op het hoedenmuseum en mevrouw Gorter had gemaakt, nam mevrouw Gorter de microfoon over.
Ze vertelde vol enthousiasme over het ontstaan van de verzameling die begon met de hoeden uit de verkleedkist van haar kinderen vroeger. Sinds 2001 is haar verzameling, die inmiddels is gegroeid tot ver boven de 400, voor het publiek tentoongesteld in haar eigen museum met de naam ‘Zet `m op’. Ze liet ons allerlei bijzondere hoofddeksels zien, uit bijvoorbeeld Marokko, Afghanistan, Bali, Egypte. Aan veel van deze hoofddeksel zat een boeiend verhaal. Heel bijzonder was een zonnehoedje met een zonnecollector bovenop en een ingebouwde ventilator! Zo showde zij ons o.a ook een collectie hoofdeksels over het thema winter, beroepen, kerk en klederdracht.
pg80 hoedjes 1
Tussen door zong ze liedjes en droeg ze gedichtjes voor van Annie M.G. Schmidt waarvan ze groot liefhebber is. Ook werden we getest op onze spreekwoordenkennis.
Ze vertelde ons  over het maken van hoeden. Heel jammer is het dat er nog maar zo weinig hoedenmakers in Nederland zijn. De hoge zwarte zijden hoeden voor heren bijvoorbeeld worden alleen nog gemaakt door een hoedenmaker in Brabant.

De middag vloog voorbij mede door haar enthousiaste en spontane verhalen. Aan het eind van de middag mochten we allemaal een hoed kiezen en opzetten. Daarmee op ons hoofd zongen we een heel oud liedje dat haar vader nog voor haar had opgeschreven. Je kunt je voorstellen dat dit veel hilariteit en gelach op leverde. Het was een heel vrolijke, gezellige middag waar we ook nog eens heel wat hebben opgestoken over de geschiedenis van de hoed.
pg80 hoedjes 2
pg80 hoedjes 3
pg80 hoedjes 4
pg80 hoedjes 5