PG67+ Rusland - 6 november 2019

rusland moskouDe pastoraatgroep 67+ had Liudmila Brazhnova uitgenodigd om op 6 november om 20.00 uur in de blauwe zaal ons iets te vertellen over de gebruiken en gewoontes in het grote Rusland. Liudmila is de Russische schoondochter van ds. Hendrik Betting.
Om 19.45 uur stroomde geleidelijk aan de blauwe zaal vol met mensen die aan de uitnodiging van de Pastoraatgroet gehoor hadden gegeven.

Ruim 60 mensen zaten om 20.00 uur vol spanning te wachten wat de avond zou brengen.

 

Gerry van Prooijen heette allen welkom, in het bijzonder Liudmila, daarna gaf ze het woord aan ds.Hendrik Betting die de avond zou openen.

Op de beamer, die Liudmila deze avond ook zou gebruiken, stond een prachtige Icoon afgebeeld.
Hendrik, die heel veel met Iconen heeft, hield een verduidelijkend verhaal over de afgebeelde icoon.

pg67 rusland 3

pg67 rusland 4

Daarna kwam Liudmilla aan de beurt.
Met prachtige afbeeldingen (ook van het reisverslag van de Familie Betting) via de beamer, ondersteunde zij de presentatie.
Maar eerst vertelde zij iets over zich zelf, over het kleine dorpje waar ze met haar familie is opgegroeid, waar in het dorpje de mensen elkaar op allerlei manieren ondersteunden waar nodig was.
Winkels en ziekenhuis waren in hun dorpje niet aanwezig, bijna alles werd zelf verbouwd (groente en fruit) en men had ook (kleinschalig) vee.

pg67 rusland 1

De kaart van Rusland werd getoond, om ons een indruk te geven hoe groot Rusland wel is.
Daarna vertelde Liudmila, met prachtige afbeeldingen, over de verschillen tussen de steden en het platteland, de pracht en praal van de kerken en indrukwekkende bouwwerken, en de eenvoud en armoede werden via afbeeldingen duidelijk weergegeven.

pg67 rusland 6

In Rusland spreekt iedereen wel Russisch maar in heel veel delen van Rusland hebben ze ook hun eigen talen en dialecten waar de oudere bevolking heel trots op is.

De jeugd en werkende bevolking trekt meer en meer naar de grote steden, meestal in verband met de werkgelegenheid die daar meer voor handen is.

De verschillen tussen Rusland en Nederland zijn in sommige gevallen niet zo groot, maar in andere gevallen zijn deze verschillen weer heel groot.

Liudmila liet ons ten slotte nog enkele gebruiksvoorwerpen uit Rusland zien, en liet ons raden waar deze voor gebruikt werden.

pg67 rusland 5

Tussendoor werden er nog vele vragen aan Liudmilla gesteld, en werd er opgemerkt dat zij de Nederlandse heel goed machtig is.

Hierna werd er onder het genot van een hapje en drankje nog nagepraat over de Ruslandavond.

Het was, wat mij betreft, een heel fijne avond, waar we iets van de cultuur en de gewoontes van Rusland hebben kunnen opsnuiven.

Siep Eisenga