PG50+ Slotdag - 25 mei 2019

pg50 leidse hofjesOp zaterdag 25 mei hebben we met elkaar een gezellige afsluiting gehad van dit seizoen.
Om half 1 werden we in de Julianakerk verwacht voor een lunch. Eerst een kopje koffie of thee en daarna lekker broodjes, krentenbollen en een salade.
Nadat iedereen genoeg gegeten had, zijn we op de fiets gestapt naar Leiden. Bij Molen de Valk hebben we onze fietsen gestald en ontmoetten we anderen die met de auto kwamen of rechtstreeks naar Leiden gingen.


 
 
Hier begonnen we onze wandeling door Leiden, om een aantal hofjes te bekijken. Er zijn er in Leiden wel 35. Els en Marja hadden de leiding en bij elk hofje vertelden ze wat. Vaak staan de kleine huisjes om  een tuin, met in het midden een waterpomp. Het zijn er vaak 12, gerelateerd aan de 12 apostelen en omwille van Jezus en Maria soms 13 of 14. De achterkant van de huisjes hadden geen ramen, alleen de voorkant waar ze uitkeken op de binnentuin.
 
De hofjes werden door rijke mensen gebouwd in de middeleeuwen, voor arme en oude mensen. Ze mochten er gratis wonen, kregen vaak nog brood, vlees, bier en kleding, maar ze moesten zich wel heel netjes en dankbaar gedragen.
 
Onze tocht eindigde op de Oude Rijn 100, voor een slotdrankje bij Hendrik Betting.
Het was een leuke en geslaagde middag. Het is fijn om elkaar zo te ontmoeten en met elkaar te praten.

Mariska Hofland
pg50 slotdag 1
pg50 slotdag 2
pg50 slotdag 3
pg50 slotdag 4
pg50 slotdag 5
pg50 slotdag 6
pg50 slotdag 7
pg50 slotdag 8
pg50 slotdag 9