PG50+ Rusland - 21 februari 2019

rusland moskouOp 21 februari was alweer de derde avond van de pastoraatsgroep. Voor deze avond was Liudmila Brazhnova uitgenodigd. Zij is de schoondochter van ds. Betting. Zij kon ons veel vertellen over het dagelijks leven en de gewoontes in Rusland en gunde ons een kijkje in haar eigen leven en dat van haar familie in Rusland. Terwijl zij in perfect Nederlands haar verhaal vertelde zagen we op de beamer mooie foto`s.
 
 
 
 

Rusland is een immens groot land met een miljoenenbevolking. Alleen in Moskou wonen al 12 miljoen mensen en in St.Petersburg 5 miljoen. Het overgrote deel van de bevolking woont in het westen van Rusland. Het grootste deel van het land is onbevolkt of heel licht bevolkt.
pg50 Brug open Sint PetersburgBrug in Sint-Petersburg

Liudmila komt uit de plaats Tsjeboksary. Dit is de hoofdstad van de republiek Tsoevasjie, waar 3 miljoen mensen wonen. Ook al is er in deze plaats heel veel ruimte, er is voornamelijk hoogbouw. Waar in Nederland veel Vinex wijken zijn met eengezinswoningen met een voor- en achtertuintje , worden in Rusland voornamelijk flats gebouwd. Er worden ook veel kerken gebouwd, maar dit is ook wel een prestige kwestie. Er wordt wel gezegd dat er meer kerken dan kerkgangers zijn. Verder zijn er meerdere kloosters en ook moskeeën. Tegenover deze bouwactiviteiten is er een grote woningnood.
pg50 Tjeboksary vanaf de WolgaTjeboksary vanaf de Wolga

Zoals wij provincies hebben, zo zijn er in Rusland autonome republieken. Elke republiek heeft zijn eigen taal. Naar schatting zijn er in Rusland naast het russisch nog enkele honderden talen. Veel talen worden tegenwoordig vooral door de ouderen gesproken, maar in Tsjoevasjie is het het Tsjoevajisch ook een populaire taal onder de jongeren. In deze taal zijn er ook televisieprogramma`s en theaterstukken. Mededelingen bij bv de bushalte worden geschreven in het Russisch en het Tsjoevastisch.
pg50 Tsjoevasjische vrouwenkledendrachtTsjoevasjische vrouwenklederdracht

Elke volksrepubliek heeft ook zijn eigen klederdracht. Dit wordt gedragen tijdens nationale feesten en bruiloften.
Het onderwijs is er ook anders geregeld dan in Nederland. De staatsscholen zijn gratis, wel wordt er een actieve houding van de ouders verwacht, bv als er iets kapot gaat dat ouders dat kunnen herstellen. De zomervakantie duurt 3 maanden. Werkende ouders sturen de kinderen dan naar de grootouders of naar een zomerkamp. Heel soms wordt er op school iets van opvang geregeld.
 
Als je de basisschool hebt doorlopen en daarna de middelbare school wil iedereen het liefst naar de universiteit. De universiteiten liggen verspreid over het hele land. De toelatingseisen zijn er minder hoog waardoor het niveau ook wat lager ligt. Bij de toelating geldt niet altijd je behaalde diploma, als je in staat bent om een behoorlijk bedrag te betalen, ben je ook verzekerd van een plaats op de universiteit!
 
Liudmila`s moeder heeft naast haar flat in de stad ook een huis op het platteland. Daar verbouwt zij groente en teelt er fruit. Daarnaast onderhoud ze een bloementuin. Na de oogst heeft ze het heel druk met het inmaken van het fruit. Ook is er een groot stuk weiland waarop de koeien van de buren grazen, in ruil wordt zij weer met andere dingen geholpen. Er is op het platteland geen waterleiding en geen afvoer. Water wordt uit de put gehaald. In het dorp wonen vooral ouderen. De jongeren trekken naar de stad omdat daar meer mogelijkheden zijn. Wel komen ze in de zomer regelmatig langs om hun ouders te helpen met de oogst.
pg50 In het dorp de bloementuinBloementuin

Na al deze, en nog veel meer, informatie kregen we nog mooie foto`s te zien van de Rusland reis die gemaakt is in 2017, waaronder het Kremlin van Kazani. Kremlin is eigenlijk een Russisch woord voor versterkte stadskern. Veel steden hebben een Kremlin, waarvan het Kremlin van Moskou natuurlijk het bekendst is.

Er wordt altijd gevraagd om een beknopt stukje te schrijven, maar we kregen zoveel informatie dat dat bijna ondoenlijk bleek. Het was leuk om een keer een andere kant van Rusland te zien en te horen dan wat we normaal voorgeschoteld krijgen in de media. De belangstelling was groot, stoelen moesten bijgeschoven worden en de dames van de hapjes en drankjes hadden het er maar druk mee!

Aan het einde van de avond was er nog een verrassing. Liudmila had een heerlijke Russische salade gemaakt en die lieten we ons lekker smaken. Natuurlijk kwam de vraag of ze het recept kon geven. Ze heeft het me doorgestuurd, het volgt hieronder.

Liudmila, dank je wel voor je mooie verhaal!
Jeannette Zelvelder

Salade ‘Haring onder een bontmantel’
Ingrediënten:
  • 2 middelgrote vastkokende aardappelen
  • Belgische mayonaise
  • 2 zoute of zure (maatjes)haringen (150-200 g)
  • 1 kleine ui
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 middelgrote wortel
  • 2 rode bieten (al gekookt van supermarkt)
  • Zout en peper
pg50 salade
1. Kook de aardappelen (in de schil) en de wortel, laat ze afkoelen en schil ze. Snij ze daarna in kleine stukjes.
2. Snij de haring in kleine stukjes.
3. Snij de ui in kleine stukjes.
4. Rasp de appel.
5. Rasp de rode bieten fijn.
  
Het is een laagjessalade, dus eerst komen de aardappelen. Meng ze met zout, peper en mayo, en verdeel ze in een laagje over het bord. Leg daar een laagje haring overheen, en smeer daar wat mayo op. Leg daar een laagje ui overheen, daarna een laagje wortel, en daar overheen wat mayo. Dan komt een laagje appel en weer een laagje mayo. Het laatste laagje bestaat uit rode bieten, gemixt met mayo.
Eet smakelijk!