PG50+ Over dementie - 28 november 2018

dementie 1Woensdag 28 november was alweer de 2e avond van dit seizoen. Over dementie. Het is een thema wat veel mensen aanspreekt want de opkomst was met ruim 40 deelnemers erg groot. Deze avond werd ingeleid door dominee Hendrik Betting.
Atie van Lieshoud was uitgenodigd om op deze avond te spreken over haar ervaringen welke ze neerschreef in een boek en om daarna aansluitend vragen te kunnen beantwoorden.
 
 
 
 
 
In de aankondiging van deze avond stond het volgende wat mij erg aansprak: “Atie is de auteur van het boek ‘Dat dingetje waar jij van houdt’. Zij zorgde jaren voor haar man, die al op jonge leeftijd de diagnose dementie kreeg. Toen de ziekte eenmaal werd vastgesteld vielen veel gedragsveranderingen, verwarring en dwangmatigheden op hun plaats. In het boek beschrijft Atie de tocht met haar dementerende man door het leven.”
 
Het was heel indrukwekkend om te horen hoe zij met haar man en ervaringen omging. Hoe ze met haar man door het dorp wandelde, hoe hij vaste gewoontes ontwikkelde waar hij niet van af wilde wijken. Hoe zij haar man als partner bleef zien, ondanks zijn dementie. Hoe moeilijk het was om haar man te laten opnemen in een verpleegtehuis, omdat het thuis niet meer ging. En hoe zij tot het eind toe er voor haar man was.
 
Na het vertellen van haar ervaringen, waarin ook een pauze was met koffie of thee, was er een ruime gelegenheid om vragen te stellen. Het was een bijzondere avond. Voor degenen die het na willen lezen kunnen het boek aanschaffen ‘Dat dingetje waar jij van houdt’. De opbrengst van dit boek gaat naar Stichting Alzheimer Nederland.
 
Na afloop was er weer volop gelegenheid om met elkaar na te praten over dit onderwerp of elkaar verder te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.
Bram Hofland
dat dingetje waar jij van houdt