PG50+ Loofhuttenfeest - 16 oktober 2018

loofhuttenfeest 1Op de pastoraatsavond 50-65 jarigen was Karin Toet uitgenodigd om ons iets te vertellen over het Loofhuttenfeest. Net als Pesach en Shavuot is dit een pelgrimsfeest. In Deuteronomium 16 staat dat het een opdracht is van God om dit feest te vieren.
Het is een joods feest dat 7 dagen duurt en waarbij herdacht wordt dat de joden veertig jaar in hutten in de woestijn omzwierven voordat ze het beloofde land binnen konden trekken.
 
 
 
  
 
Het Loofhuttenfeest valt meteen na Jom Kippoer(grote verzoendag). Op deze dag wordt er gevast en beleid je je zonden die vergeven zullen worden. Mooi was het dat Karin vertelde dat eigenlijk niet jij je zonden beleid, maar iedereen in de synagoge. We doen allemaal wel eens iets fout, hebben allemaal wel eens slechte gedachten en als je met z`n allen bij elkaar bent leg je al deze zonden op 1 hoop en dat breng je met elkaar naar God.
 
Het Loofhuttenfeest wordt ook wel het feest van vertrouwen genoemd. Je mag als het ware even je rugzakje afdoen en deze 7 dagen erop vertrouwen dat je gedragen wordt. Bij veel joodse gezinnen wordt in de tuin of op het balkon een hut gebouwd. Hierin gebruiken ze in elk geval de maaltijden. De loofhut is mooi versierd en er staat een tafel met voldoende stoelen zodat je ook gasten kunt ontvangen die zelf  niet in staat zijn om een loofhut te bouwen. Karin had krantenknipsels meegenomen waarop je kon zien hoe in Jeruzalem de straten eruit zien tijdens dit feest. Maar ook in Nederland hebben veel joodse gezinnen een loofhut. In Amstelveen stond er een bij de synagoge.
 
Het dak van de loofhut moet van takken en gebladerte van bomen worden gemaakt. Je moet de zon, de maan  en de sterren kunnen zien. Er mag als het ware niets tussen jou en God instaan. Verder wordt er een bundeling gemaakt van een palmtak, twee wilgentakken en drie maretakken. Deze houd je in je ene hand en in de andere hand houd je de etrog (een citrusvrucht) vast. Hoe je het feest moet vieren staat beschreven in Leviticus 23. Maar voor wie op deze avond waren is het niet nodig om dit nog na te lezen.
 
Karin vertelde er vol verve over. En wat ook wel leuk was dat ze vertelde dat er een protestantse gemeente is in Nederland die een loofhut naast de kerk heeft gebouwd. Hier vierden ze het Loofhuttenfeest met een pannenkoekenfestijn voor de kinderen!
Misschien ook iets voor ons? Ik wil ze wel bakken!
 
Jeannette Zelvelder